Aportování je skvělý způsob, jak psa nejen fyzicky zaměstnat, ale také posílit vaši vzájemnou vazbu. Zde je několik kroků, jak svého psa naučit aportovat.

Jak naučit psa aportovat?

1. Vyberte správnou hračku

Nejdříve je důležité vybrat vhodnou hračku pro aportování. Někteří psi preferují míčky, jiní milují látkové hračky nebo pískací kostičky. Zkuste najít něco, co bude vašemu psovi vyhovovat.

2. Základní příkaz „Přines“

Začněte tím, že si přivoláte svého psa a ukážete mu hračku. Když hračku vezme do tlamy, pochvalte ho a nabídněte mu odměnu. Používejte příkaz „Přines“ pokaždé, když hračku hodíte. Pes by měl pochopit, že má jít za hračkou.

3. Motivace pomocí odměn

Odměny jsou klíčem k úspěchu. Jakmile pes hračku přinese, odměňte ho pochvalou, pamlskem nebo dokonce hrou. Pes se bude cítit motivovaný, pokud ví, že mu po splnění úkolu přijde odměna.

4. Základy povelu „Pusť“

Důležitou součástí aportování je naučit psa, aby vám aportovanou hračku také pustil. Používejte příkaz „Pusť“ a když pes hračku pustí, ihned ho odměňte. Pokud se pes zdráhá, zkuste mu nabídnout pamlsek, aby se naučil pustit hračku výměnou za odměnu.

5. Krátké a časté tréninky

Nezapomeňte, že výuka nových dovedností by měla být pro psa zábavou. Krátké a pozitivní tréninky jsou efektivnější než dlouhé a únavné lekce. Trénujte aportování 5–10 minut denně a nezapomeňte vždy končit úspěchem.

6. Hrajte si venku

Jakmile váš pes pochopí základní pravidla aportování, vezměte ho ven. Větší prostor umožní vašemu psovi běhat a naplno využít svou energii. Hodte hračku dál a uvidíte, jak váš pes bude s radostí plnit úkol.

7. Buďte trpěliví

Každý pes je jedinečný a některým trvá déle, než se naučí aportovat. Buďte trpěliví a nevzdávejte to, pokud pes hned nereaguje podle vašich představ. Čas a pozitivní přístup jsou klíčem k úspěchu.

Tipy pro lepší výsledek:

  • Mějte pozitivní přístup: Psi jsou citliví na tón vašeho hlasu, takže buďte povzbudiví a plní radosti.
  • Používejte různé hračky: Některé psi se rychle nudí, takže měňte hračky, aby zůstali motivovaní.
  • Nedělejte trénink stresujícím: Pokud se pes necítí pohodlně, nechte trénink na později.

Aportování je skvělá aktivita, která pomáhá posílit vztah mezi vámi a vaším psem. Navíc je to skvělá zábava, která udržuje psa aktivního a šťastného. Stačí trpělivost, odměny a hodně radosti při společném tréninku!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 1 Průměrně: 5]